Dokument

Festival šuma i šumskih plodova - 19.11.2023.

Festivalom šuma i šumskih plodova promoviramo sve dobrobiti koje nam šume pružaju; ekološke, rekreativne, zdravstvene - što ćete doživjeti kroz naše vođene šetnje, predavanja, izložbe te kroz razne edukativne i kreativne radionice.

Festival organiziramo u selu Brest ( pod Žbevnicom ) na Ćićariji - našem najšumovitijem djelu Istre, a nastaje u sinergiji s lokalnom zajednicom koja je direktno uključena u pripremu i organizaciju manifestacije. Možemo slobodno reći da smo za vas pripremili još bolje izdanje festivala jer naš je program bogatiji, osmišljen za sve generacije, planinare i rekreativce, za obitelji s djecom, zaljubljenike u prirodu i avanturiste koji su u potrazi za „drugačijim“ festivalom.

Predavači i voditelji radionica na našem festivalu su stručnjaci i veliki entuzijasti u onome što rade ; interpretatori prirodne baštine, pripovjedači, vodiči za šumsku kupku, ekolozi, permakulturni dizajneri, umjetnici, determinatori gljiva, iskusni planinari i edukatori.

Dok na Šumskom sajmu predstavljamo obrtnike, udruge i umjetnike čiji su proizvodi nastali od šumskog bilja i raslinja ili su inspirirani šumom; umjetnički i uporabni predmeti, kozmetika i prirodna medicina, edukativni materijali, prehrambeni proizvodi i ljekoviti napici... S obzirom da su tradicija i nematerijalna kulturna baština usko povezane s ruralnim krajolikom, kroz festivalski program povezujemo prirodu, kulturu, gastronomiju i umjetnost.

Ove smo godine znatno produbili svoje ekološko poslovanje i usmjerenost na zaštitu okoliša pa smo za naše posjetitelje proizveli personaliziranu „festivalsku čašu“ kojom nastojimo smanjiti otpad prilikom konzumacije pića za više od 90 %. Festivalska čaša je proizvedena za višekratnu upotrebu, te će se nakon festivala moći vratiti organizatorima ili zadržati kao suvenir, te koristiti i sljedeće godine na Festivalu šuma.

Ćićarija je u posljednjih 50 godina izgubila većinu svog stanovništva, a kako bi preokrenuli taj negativni trend, ovom manifestacijom donosimo inovativne sadržaje koji će vratiti život u ovaj predio netaknute prirode.

Festival šuma i šumskih plodova nastao je kako bi približio šume ljudima i doveo vas natrag u šumu, u prirodu.

Povežimo se sa sobom s drugima i sa šumom!

 

Hrvatski

Dokument: News
Media