Događaj

Ove nedjelje na Festivalu šuma; šumski sajam, radionice i gastro show

Datum događaja: 

Utorak, 8 Studeni, 2022

Prvi „Festival šuma i šumskih plodova“ dogodit će se na Ćićariji, točnije u Brgudcu ove nedjelje 13. studenog. Zamišljen je kao cjelodnevni program za sve generacije koji počinje u 10 i traje do 19 sati.

U šatoru ispred spomen-doma Brgudac posjetitelji će na pravom šumskom sajmu moći razgledavati i kupovati proizvode iz šume; nakit i ukrase, umjetničke predmete, proizvode od gljiva, med i kolače, predmete od drva i vune, te šumsku kozmetiku.

Festival donosi raznolike radionice u okolnoj šumi, za sve uzraste; od planinarskih i gljivarskih radionica, izrade šumske kozmetike i predmeta od drva te čak četiri šumske radionica za djecu.

Organizatori festivala Općina Lanišće, Modelna šuma Istra i udruga Babucera iz Brgudca ovim događanjem žele oživiti ovaj pomalo zaboravljeni kraj Istre - Ćićariju koja je tradicionalno živjela od šume, pa ovim programom donose inovativne sadržaje koji su vezani za šumu; šumsku pedagogiju, šumsku terapiju, ambijentalnu umjetnost.

Na Festivalu će gostovati Šumski kuhar- Anton Rudan, poznat po svojim emisijama na HTV-u „Lovac na bilje“ i „Šumski kuhar“ koji će nam pripremati delicije od samonikog bilja u obliku kuharskkog tečaja.

Darko Vukelić, stiže iz Ogulina kao međunarodno certificirani vodič za Šumsku terapiju i na festivalu će voditi radionicu  „šumska kupka“.Šumska kupka ili Forest bathing je vođena procesna metoda u kojoj kroz različite aktivnosti i vježbe, u suradnji s prirodom, pronalazimo naš prirodni ritam djelovanja.

Vesna Arzenšek iz Modelne šume Istra kuhati će gljivarski kotlić te slatka i slana jela na bazi gljiva, a Josip Marino Šimić - licencirani determinator gljiva voditi će radionicu identificiranja nadzemnih gljiva.

Na festivalu će bit održana dva predavanja. Šumski kuhar predavati će „ Fitoaromaterapija i šumska terapija“, a predavanje Ane Fornažar nosi naslov „ Što je modelna šuma - 30 godina međunarodne mreže modelnih šuma“.

Od umjetnika će se predstaviti  Sara Gortan i Pero LeBand iz Brgudca s keramikom i „Šumskim štorijama“, pa Ajna art i  umjetnik Falco s ambijentalnom instalacijom.

Želja je promovirati sve dobrobiti koje imamo od šuma i približiti ljudima šumu na jedna novi način; kao najbolje mjesto za igru i stvaranje te šumu kao izvor hrane i zdravlja.

Ovo prvo izdanje festivala Festival počnje 13. studenog u 10 sati radionicom Istarskog planinarskog saveza, a zatvara se koncertom etno skupine „Šćike“, dok će u popodnevnim satima svojim ambijentalnim zvukovima prisutne zabavljati dj Groot.

Sve radionice i degustacije na festivalu su besplatne.

Organizatori su nastojanja da se Festival na području Općine Lanišće održava svake godine i da postane popularno mjesto okupljanja za sve one koji žele dan provesti u ekološki zelenom i netaknutom prostoru na obroncima Ćićarije, kroz zabavne, edukativne i kreativne sadržaje. S obzirom da se buduće razvojne značajke Općine Lanišće temelje na prirodnim resursima i njihovoj valorizaciji želja organizatora je da se Festivalom  široj javnosti predstave najznačajniji prirodni resursi Ćićarije, a to su šume, pašnjaci, plodno tlo, površinske i podzemne vode, prirodne cjeline zaštićene zbog svojih osobitih vrijednosti, planinska klima,čist zrak i ljekovito bilje.

Nedjelja 13. studenog Brgudac

Početak u 10 sati : Sajam i izložba; demonstracija izrade proizvoda  

Izlagači; „ Iz divljine“ - biljni pripravci i kozmetika, umjetnost / Med Vežnaver/ Darko Vukelić, proizvodi od drva / „Fitoaroma“ / Sara Gortan /  „Ajna Art“ / OPG Baričević / „Drijade“ / Pero Banda ( LeBand) /  „Lodrica“ / „Javor“ - proizvodi od drva / „Šumske boje“

                Radionice za male

                11:00  „ Šumska radionica “, za djecu od 7 do 12 godina – Drijade

               13:00   „ Izrada kućica za kukce“, za djecu i odrasle - Bojan Aleksić

               14:30  „Šumske prstovne i pokretne igre“,  za djecu od 4 do 9 godina - Šumske boje

              15:30    „Igre boja - jesenja čarolija“,  za djecu od 4 do 12 godina - Šumske boje

            Radionice za velike

            10:00  „ Snalaženje u prostoru korištenjem GPS-a “ - Istarski planinarski savez

           11:30 „ Šumska kupka “, senzorna šetnja šumom - Darko Vukelić

           13:00 „ Gljive sliva rijeke Mirne“, ogledno branje gljiva s vodičem - Josip Marino Šimić  

           14:30  „ Šumska aromakozmetika“, izrada kozmetičkih preparata - Fitoaroma

           15:30  „Izrada uporabnih predmeta od drva“, radionica - Darko Vukelić

        Gastronomski show- radionice kuhanja 

        od 11:30  do 14:30  „Gljivarski specijaliteti Vesne Arzenšek“, kuhanje i degustacija

        od 15:00 do 18:00  „Šumski kuhar - jela od šumskih plodova i bilja“ radionica kuhanja

         Ambijentalna umjetnost

        od 14:00 do 17:00 „Umjetnost u šumi“, ambijentalna instalacija - Falco

         Predavanja

        13:30 „ Fitoaromaterapija i šumska terapija“ - Šumski kuhar Anton Rudan

       14:30 „ Što je to modelna šuma  - 30 godina međunarodne mreže modelnih šuma“-

                 Ana Fornažar, Modelna šuma Istra

      Glazbeni program

      15:00 DJ Groot – šumski i ambijentalni zvuci

      18:00 Etno skupina ŠćikeNews
Media