Posljednji vikend u ožujku u posjet Modelnoj šumi Istra došli su članovi Modelne šume "Valle dell'Aterno" iz regije Abruzzo, Italija.
Proveli smo nezaboravna tri dana u obilasku našeg područja i upoznavanju s brojnim aktivnostima koje provode članovi udruge i predstavnici teritorija koji se bave šumskim resursima kao što su tartufi i gljive te ruralnom baštinom.
„Valle dell'Aterno“ su tek osnovana modelna šuma koja će upoznavanjem dobrih praksi unutar Mediteranske mreže modelnih šuma potaknuti vlastite inicijative s ciljem održivog razvoja šumskih krajolika.
Posjet smo započeli u tvornici Zigante tartufi u Plovaniji. Upoznali smo se s procesom prerade crnog i bijelog tartufa u razne prerađevine i prehrambene proizvode poput tartufata i konzerviranih tartufa.
Tvrtka nam je predstavila svoj dobro razvijen marketing kojim su došli do 250 dućana širom svijeta i sve rašireniju prodaju koja seže na američko i azijsko tržište. S paletom njihovih proizvoda upoznali smo se u njihovom dućanu u Bujama.
Drugog smo dana našim gostima nastojali prenijeti što više vlastitih iskustava koje smo kao modelna šuma stekli u ovih gotovo 11 godina postojanja.
U palači "Verzi" u Buzetu je Ana Fornažar, predsjednica udruge, predstavila brojne projekte i inicijative modelne šume Istra.
Naši su članovi, gljivari Marino i Vesna priredili malu izložbu proizvoda od gljiva, prezentirali vrste gljiva našeg kraja kao i knjigu "Gljive sliva rijeke Mirne".
Obilazak smo nastavili u Paladinima, u posjetu tvrtki Karlić Tartufi.
Na njihovom šarmantnom imanju s predivnim pogledom na jezero Butonigu upoznali smo vrste pasa tartufara i pogledali kako izgleda plantaža od 2500 stabala hrasta i lijeske gdje se godinama uzgaja crni tartuf.
Obitelj Karlić s dugom tradicijom tartufarstva od četiri generacije, može se podičiti i s jednom od prvih žena tartufarki na svijetu. Otvorili su vlastiti Muzej tartufarstva koji na slikovit način prikazuje prve dozvole za tartufare te donosi povijest tartufarstva na ovim područjima.
Osim alata za lov na tartufe, privukle su nas i senzorne kutije za prepoznavanje raznih mirisa tartufa.
Kako bi doživjeli najznačajnije svjetsko stanište bijelog tartufa - Motovunsku šumu- odvezli smo naše goste na pravi lov na tartufe s tartufarom Frankom. Mogli smo čuti zašto baš ovdje ima tako puno tartufa, tko ih sakuplja te kako se šumom gospodarilo kroz povijest.
Drugog smo dana obilazak završili na degustaciji autohtonih vina u Vinariji Kozlovich u Čepiću, te na večeri u gostoljubivoj Konobi Oprtalj.
Posjet Modelne šume „Valle dell'Aterno" iz regije Abruzzo završili smo trećeg dana u Motovunu. Posjetili smo gradske zidine i od lokalnog vodiča čuli zanimljive priče o povijesti i sadašnjosti Motovuna.
U prostoru udruge "Drvo i sova" upoznali smo se s lokalnom sortom heljde "montunina" od čijeg smo brašna zajedno s Urianni, Sophi i Robertom ispekli kruh.
Udruga promovira tradicionalne zanate, heklanje, pletenje, proizvodi prirodnu kozmetiku kao i zdrave prehrambene proizvode. Dobar su primjer lokalne inicijative koja njeguje ruralnu tradiciju i autohtone sorte. Za naše su goste iz Abruzza skuhale jotu - tipično jelo iz našeg kraja.
Pozdravili smo se s našim kolegama iz Modelne šume „Valle dell'Aterno“ i obećali uzvratiti posjetom njihovom području.
Mediteranska mreža danas broji 9 modelnih šuma u zemljama Italija, Francuska, Maroko, Turska, Grčka, Tunis, Alžir i Hrvatska. Osim njih postoje kandidati za modelne šume u Albaniji, Libanonu i Španjolskoj.
Modelne šume unutar Mediteranske mreže surađuju, razmjenjuju iskustva i pokreću zajedničke programe pa vjerujemo da će ovaj posjet uroditi zanimljivim projektom u budućnosti.