Događaj

U Istri održan dvodnevni sastanak Erasmus+ projekta " U šumi kao u učionici"

U sklopu sastanka održan je Seminar iz šumske pedagogije za odgajatelje i nastavnike iz Istre 

Seminar je okupio 50 ljudi koji su učili u teoriji i praksi kako primjeniti šumsku pedagogiju u svom radu. Organizirali smo ga u suradnji s Osnovnom školom "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

      

Predavanje i prezentaciju "Šumska pedagogija za djecu novog doba" u Poduzetničkom inkubatoru Verzi održala je naša voditeljica projekta i predsjednica Modelne šume Istra, Ana Fornažar. Nedaleko od Robinzonskog kampa Raspadalica, organizirali smo radionicu iz šumske pedagogije na otvorenom po metodi flow learning, koju je proveo Slovenski šumarski institut, te praktično iskustvenu radionicu iz šumske pedagogije, Šumskih boja. Po povratku u Buzet, u Poduzetnički inkubator Verzi, uslijedila je prezentacija "Šumske boje - atelje u prirodi", koju su održale Elsa Eliv i Nora Bertoša.

 

Drugi dan je započeo radionicom „Drijade“ u Taru, gdje smo imali priliku sudjelovati u interaktivnim aktivnostima koje promiču ekološku svijest i kreativnost kroz šumsku pedagogiju.
Nastavili smo naš obilazak posjetom „Šumske boje – atelje u prirodi“ u Novoj Vasi, Brtonigla. Ovdje smo istraživali umjetnički izražaj kroz prirodu, koristeći prirodne materijale i boje koje nudi šumski okoliš.
U ZEC Kontija započeli smo s igrificiranom turom „Volim šumu Kontija“. Ova tura je osmišljena kako bi sudionici na zabavan način naučili o šumi Kontija, njenoj flori i fauni, te važnosti očuvanja šumskih ekosustava.
Poslije ručka, nastavili smo s interpretativnom šetnjom pod vodstvom Nataly Milovan. Šetnja pod nazivom „Skriveni život Kontije“ otkrila nam je mnoge skrivene aspekte šumskog života i njegove ljepote.
Kasnije smo prisustvovali predstavljanju didaktičkih materijala koji uključuju šumsku bilježnicu, slikovnicu Kontići te brošuru za samostalno istraživanje šume. Ovi materijali su osmišljeni kako bi potaknuli djecu i odrasle na aktivno istraživanje i učenje o šumi.
Program je završio službenim zatvaranjem skupa, gdje smo razmijenili dojmove i zaključke o viđenim primjerima dobre prakse.

      

Erasmus+ projekt "U šumi kao u učionici" vodi Modelna šuma Istra sa sjedištem u Pazinu, a naši projektni partneri su Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet, Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin, Pučko otvoreno učilište iz Gospića i Šumarski institut iz Ljubljane. Ovo je drugi susret projektnih partnera, a organiziran je uz veliku podršku buzetske škole, ravnateljice Jadranke Bartolić Muzica, učiteljica i djelatnika.

Kroz ovaj najnoviji projekt nastavljamo raditi na području razvoja i širenja šumske pedagogije u Istri pa tako i u Hrvatskoj. Cilj nam je dodatno educirati stručnjake koji rade u odgojno obrazovnim institucijama, ne samo u Istri već i u Ličko-senjskoj županiji, ali i stručnjake iz Slovenije, kako bi sadržaje šumske pedagogije počeli primjenjivati u svojim institucijama i kako bi stekli dodatne kompetencije iz šumske pedagogije. Kroz projekt ćemo razviti i edukativni materijal u digitalnom obliku, dakle trening moduli iz šumske pedagogije za edukaciju budućih šumskih pedagoga.

 

Šumska pedagogija i edukacija na otvorenom od izuzetne su važnosti za cjeloviti razvoj djece, pa projekt doprinosi senzibiliziranju i educiranju odgojno obrazovnih stručnjaka o šumskoj pedagogiji i njezinim metodama te njime postavljamo kamen temeljac za razvoj ove djelatnosti u Hrvatskoj.

U ožujku smo održali međunarodni trening iz šumske pedagogije i upoznavanje dobrih praksi u Ljubljani, a nakon svibanjske edukacije budućih edukatora šumske pedagogije u Buzetu, takva je edukacija u listopadu planirana u Lici. Završna konferencija projekta održat će se u ožujku iduće godine u Istri.News
Media